zz311

Det kan være hårdt at miste. Ikke mindst når der er tale om et nærtstående familiemedlem eller kammerat. Sammen har man en masse minder og tabet medfører et tomrum. Når man står midt i krisen, kan det være svært at overskue. Måske er der nogle praktiske ting man skal være med til at ordne og hvordan forholder man sig egentlig i en sådan situation? Derudover skal sorgen bearbejdes og man skal på en måde videre i livet. Dette kan du læse mere om nedenfor.

Få afviklet det praktiske

De første praktiske ting der skal ordnes i forbindelse med et dødsfald, er en begravelse. Her er det nemmest at tage kontakt til en bedemand, som mod betaling hjælper med at få styr på alt det praktiske i forbindelse hermed, lige fra blomster til præst, kirke og kistevalg.

Når en person går bort, bliver boet efter den efterladte kaldt et dødsbo. Er personen gift, vil den anden part ofte kunne sidde i såkaldt ”udskiftet bo”, hvilket betyder at partneren lever videre i hus og bibeholder alle egen dele indtil denne også går bort hvor boet endeligt gøres op. Er personen ikke gift skal boet gøres op med det samme. Bolig skal tømmes, værdier sælges og først herefter kan det endelige bo gøres op og eventuel arv fordeles. Såfremt arvinger kan blive enige, kan man selv stå for at ordne dødsboet uden hjælp fra advokat.

Det er ofte ikke helt ligetil at tømme et dødsbo. Der kan være tale om rigtig mange ting og sager der har ophobet sig igennem årene. Det kan derfor være relevant at finde en lokal dødsborydder, der kan komme og hente dele eller hele dødsboet og man kan få betaling for de ting der hentes af værdi. Bor du fx i Frederiksberg kommune, kan du gå online og søge på dødsbo Frederiksberg, hvorefter du vil få relevante emner op. Det er en god måde at komme til bunds i de ting man måske ikke umiddelbart har det store overskud til at ordne.

Siddende menneske

Fokus på sorgprocessen

Når dødsboet er gjort op og det praktiske er helt på plads, kan du begynde at fokusere på din sorgproces. Den kan i en periode være skubbet i baggrunden på grund af alt det praktiske. Den må dog ikke komme så langt på afstand at den forceres, da det senere hen kan have alvorlige psykiske konsekvenser. Bearbejd din sorg på den måde du har behov for; gå til psykolog, tal med venner, vær ked af det og hvad du ellers har brug for. Sorgprocessen er en løbende proces der ikke er klaret på et øjeblik, men kan tage lang tid og være tilbagevendende samt ændre karakter undervejs.

Mand i solnedgang

Kom godt videre

Dødsfald sker og selvom det kan virke tungt og uretfærdigt, er der ikke så meget at gøre ved det. Sorgen skal ikke have lov til at ødelægge dit liv. Du må leve videre og komme videre. Dette gør du bedst ved at fortsætte med dine daglige rutiner. Du må fx fortsætte med dit arbejde og dine fritidsinteresser der giver dig energi. Det kan fx være at du har været glad for at dyrke yoga, og kan bruge aktiviteten til yderligere fordybelse og/eller afbræk i hverdagen. Yogabukser kan købes på: http://yogatights.dk så du får de bedste forudsætninger for at komme godt videre. Langsomt vil hverdagen igen blive opbygget og tiden give dig mulighed for at heale. Sorgen vil kunne vende tilbage og du må acceptere at det kan ske, men du må hele tiden fokusere på at se fremad med det liv du lever. På denne måde vil dødsfaldet langsomt komme på afstand og du kan komme godt videre i tilværelsen.